Znáte 7 důvodů, proč je vysokohorská BIO káva z Peru a Hondurasu malý zázrak v šálku?

„Káva je tichý společník, který nás provází každým ránem a dodává sílu čelit dni.“

 

 

Bez názvu (3240 x 1080 px) (Obdĺžniková nálepka (na šírku))

 

Není káva jako káva. Někdy stačí jeden doušek a hned víte, že tahle je výjimečná. Jemná, čistá, s tóny ovoce, čokolády či oříšků. Něco vám napovídá, že za tím je víc než jen kofein. A máte pravdu.

Zveme vás nahlédnout do příběhu naší kávy z vysokohorských oblastí Peru a Hondurasu. Je to káva s charakterem, poctivě vypěstovaná, eticky zpracovaná a s láskou pražená. Tady je 7 důvodů, proč si ji vaše chuťové pohárky zamilují.

  

1. Pomalé zrání = bohatší a plnější chuť

2

Naše kávovníky rostou vysoko v horách, v nadmořské výšce nad 1200 metrů. Díky nižším teplotám tam kávové třešně dozrávají pomaleji, a právě to jim umožňuje rozvinout komplexní chuťový profil. V šálku pak ucítíte více vrstev – od jemné kyselinky až po sladké čokoládové tóny. 

2. Ruční sběr – jen to nejlepší ze stromu

3

Žádné stroje, jen trpělivé ruce místních pěstitelů. Sklízejí jen ty nejzralejší třešně – takové, které jsou v ideálním stádiu sladkosti. Díky tomu je každé zrno plné chuti a bez vad.

3. Promývání přímo na farmě – pro čistotu chutí

4

Naše káva je zpracována promytou metodou (washed method), která je v těchto oblastech tradiční. Po sklizni se třešně ihned na místě očistí vodou a zbaví dužiny. Výsledek? Čistá, svěží chuť bez zatuchlých či zemitých tónů. Je to jako když si dáte sprchu po dlouhém dni – zrno se prostě rozzáří.

4. Tvrdé zrno = poctivý základ pro pražení

5

Zrna z vysokohorských oblastí jsou hustší a tvrdší – a to je dobře! Znamená to, že jsou kvalitnější a lépe snášejí pražení. Díky tomu se z kávy dá dostat maximum chuti bez přepálení či hořkosti.

5. Fairtrade – protože na lidech záleží

6

Když si vyberete fairtrade kávu, podporujete farmáře, kteří stojí za každým zrnkem. Znamená to férovou výkupní cenu, lepší životní podmínky a možnost rozvíjet své komunity. Jednoduše – váš šálek má sílu měnit svět k lepšímu.

6. BIO certifikace – pro zdraví vaše i přírody

clanok IFG

Při pěstování se důsledně dodržují zásady ekologického zemědělství. Kávovníky rostou v přirozeném prostředí. Takto podporujeme biodiverzitu, chráníme půdu i vodní zdroje. Výsledkem je káva, která je čistá nejen na chuť, ale i na svědomí.

7. Káva s duší řemesla

Cafezia-HR-34

Od pěstování až po pražení – vše děláme v malých dávkách, poctivě a s respektem ke zrnům i lidem. Žádná masová výroba, jen vědomá rozhodnutí a radost z dobře odvedené práce. Tato káva není jen nápoj – je to rituál, odpočinek, zážitek.

Šálek, který má co říct

Pokud hledáte kávu, která má nejen výbornou chuť, ale i jasný původ, etický příběh a řemeslnou kvalitu, právě jste ji našli. Káva z Peru nebo Hondurasu vám přinese do každého dne kousek hor, přírody a klidu.

Originalita a kvalita ve všech ohledech. Byliny v Cafézii přinesly benefity do toho nejlepšího, co může naše příroda a společnost ve světě kávy nabídnout. Vy si tak můžete dopřát „přátelský kofein“, prémiovou kávu, která je jediná svého druhu. A to všechno se počítá.

8