Objednávky od 14.4. - 23.4. budou odbaveny až po 23.4. z důvodu dovolené. Děkujeme za trpělivost!

KÁVA NA NOC, ANEB JAK PŘEŽÍT NOČNÍ SMĚNU

Už dávno neplatí, že ve dne pracujeme a v noci spíme. V řadě zaměstnání je nutné pracovat na směny a pravidelně využívat k práci právě noční hodiny. Jaký má ale noční práce vliv na naše zdraví a dá se vůbec ve zdraví přežít?

Noční směny a jejich vliv na zdraví člověka

Pravidelné ponocování nám vůbec neprospívá. Práce v noci nám totiž narušuje náš přirozený biorytmus. Lidský organismus funguje v pravidelně se opakujících cyklech (tzv. cirkadiánních hodinách), a pokud tyto naše vnitřní hodiny musíme opakovaně narušovat, začnou se objevovat negativní následky. Od počáteční bolesti hlavy, nevolnosti a neschopnosti usnout přes obezitu, úzkosti a deprese až k chorobám srdce a cév, žaludečním vředům a zvýšenému riziku nádorů. Zkrátka noční práce a zdraví nejdou moc dohromady.

 

Jak přežít noční směnu?

Zatímco někomu noční směna vůbec nevadí, jiný pokaždé přemýšlí, co udělat, aby přežil a neusínal při práci. Přinášíme vám několik tipů, které vám pomůžou noční šichtu zvládnout.

  • Pokud si můžete práci v noci rozvrhnout podle sebe, udělejte si jako první práci nejnáročnější, na kterou se potřebujete nejvíc soustředit, a také tu pro vás nejnudnější, protože později v noci u ní budete nejvíce usínat.
  • Při každé možné příležitosti se trochu protáhněte a nadechněte čerstvého vzduchu.
  • I když je noc, vy pracujete a tělo vydává energii. Je proto nutné ji doplňovat a i během nočních směn jíst. Přibližně každé tři hodiny je vhodné sníst něco lehčího, protože metabolismus pracuje v noci pomaleji. Vhodné je obložené celozrnné pečivo se zeleninou, jogurt, müsli a před odchodem domů si dát ještě trochu sacharidů, např. kousek ovoce.
  • V mnoha profesích je práce během noční směny takové povahy, že vám umožní si na chvíli lehnout a odpočinout. Jakmile můžete, trochu se vyspěte.
  • Dbejte na správné osvětlení. Světlo v místnosti vás bude udržovat v bdělém stavu.
  • Nezapomínejte na pitný režim! Důležité je během celé noční směny pít, nejlépe vodu s citronem, která nabudí k činnosti.

 

Káva na noc

Nejoblíbenějším prostředkem, jak se udržet přes noc vzhůru, je popíjení kofeinových nápojů. Všichni víme, že přemíra slazených kofeinových limonád škodí zdraví, takže se nejčastějším nápojem pro povzbuzení stává káva. Kofein v ní obsažený patří mezi látky, které podporují bdělost. Díky němu dochází v těle k uvolnění kortizolu a adrenalinu, zrychlí se srdeční frekvence a celkový metabolismus. To nám pomůže překonat únavu a zlepšit soustředění. Povzbuzující účinky kávy ucítíme do 15-20 minut

Nedoporučuje se však dávat si kávu asi tři hodiny před koncem směny, aby nám poté nenarušila doma spánek. Ovšem právě v době těsně před koncem směny býváme už nejunavenější a po kávě nejvíc toužíme. Stejný problém nastává i v případech, kdy si potřebujeme kvůli práci protáhnout večer jen o pár hodin. Dáme si kávu, ale ta nám po skončení práce zabrání usnout. Kdy tedy pít kávu?

 

Zkuste Cafézii!

Dobrým tipem je zkusit místo klasické kávy Cafézii. Jedná se o směs prémiových zrn kávy Arabica, která obsahuje malé množství unikátní směsi bylin. Tyto byliny pozmění vlastnosti kofeinu a odstraní jeho negativní účinky. Přitom jich Cafézia obsahuje tak malé množství, že nijak neovlivní chuť výtečné kvalitní kávy. Cafézia si také zachovává všechny stimulační vlastnosti kávy, takže vám pomůže udržet si během noční práce koncentraci stejně jako klasická káva. Dokonce si ji můžete bez obav vypít i před spaním (nebo před koncem noční směny) a nijak vám nenaruší spánek, ani nebudete pociťovat žádné z vedlejších účinků kofeinu.

Stejně tak ji mohou využít jako podpůrný prostředek během noční směny i lidé, kteří trpí intolerancí na klasickou kávu. 

Káva Cafézia nabízí mletou i zrnkovou kávu. Podívejte se na náš sortiment kávy a vyberte si podle své chuti.

Zpět do obchodu