Objednávky od 14.4. - 23.4. budou odbaveny až po 23.4. z důvodu dovolené. Děkujeme za trpělivost!

I V TĚHOTENSTVÍ SI DOPŘEJTE KÁVU

Těhotenství bývá považováni za období radosti a nadšeného očekávání. Pro budoucí maminku to ale nebývá vždy tak jednoduché, protože těhotenství klade na ženské tělo obrovské nároky. Kromě sebe teď žena vyživuje i nenarozené dítě, proto je pochopitelné, že zdravá životospráva hraje velkou roli. V rámci ní se ale ženy často vzdají svých oblíbených potravin, jídel a nápojů, v domnění, že miminku neprospívají. Denní šálek kávy bývá první na seznamu.  Názory veřejnosti se na to, jestli je během těhotenství vhodné pít kávu nebo ne, liší. Proto jsme se na tuto problematiku podívali očima odborníka.

 

ZMRZLINA A OKURKY

Neobvyklé kombinace potravin jsou vskutku velmi oblíbeným mýtem a často zmiňovaným pojmem v těhotenství. Zmrzlina, nakládaná cibulka, kyselé okurky, sýr, čokoláda… Neexistují důkazy, které by potvrzovaly, že neodolatelné touhy po některých jídlech signalizují nedostatek živin. I tak jsou však tyto chutě běžné a na vrcholu oblíbenosti jsou především v prvních třech měsících těhotenství.

Spíš než nezkrotné chutě se u žen často objevuje naopak nechuť k některým potravinám nebo nápojům. Během těhotenství se totiž může vlivem hormonů měnit vnímání chutí a vůní. K těmto změnám může dojít ze dne na den, přičemž některé potraviny nebo specifické nápoje se stávají doslova “páchnoucími” nebo naopak lákavějšími, než tomu bylo do té doby. „Změny v hormonech, například estrogenu, v době prvního trimestru, mohou způsobit náhlou změnu citlivosti na pachy a chutě. Může to být i proto, že se v těhotenství zvyšuje krevní oběh, takže vše, co se dostane v krvi do mozku z čichových center, je zasaženo silněji a rychleji.” vysvětluje Abbey Sharp, registrovaný dietolog.

 

STRAVA V TĚHOTENSTVÍ

Správně vyvážený jídelníček dodá tělu všechny kalorie a živiny potřebné pro zdraví matky i dítěte bez toho, aby matka nadměrně přibrala. Zabezpečení dostatečného příjmu všech potřebných vitamínů a minerálů je nutností, některé z nich jsou ale obzvláště důležité. Vápník pomáhá formovat kostí dítěte, zinek je nepostradatelný pro růst a vývoj imunitního systému plodu. Železo je potřebné pro tvorbu krve dítěte. A celá řada vitamínů a mastných omega-3 mastných kyselin je velice důležitá pro celkový zdravý vývoj dítěte.

 

KÁVU BĚHEM TĚHOTENSTVÍ?!

Tato otázka vzbuzuje mnoho emocí a určitě se setkáte s lidmi, kteří ji doporučí, i těmi, kteří před ní varují. Pravdou je, že v těhotenství se opravdu doporučuje omezit příjem kofeinu, protože příliš vysoké dávky mohou negativně ovlivnit vývoj plodu

Které potraviny obsahují kofein?

  • čaj,
  • káva,
  • čokoláda.

 

Je také obsažený v nápojích či lécích, nejčastěji jde o:

  • energetické nápoje,
  • léky proti chřipce,
  • některé nealkoholické nápoje, například colové nápoje.

 

Pokud se snažíte omezit příjem kofeinu právě v kávě, alternativou bývá káva bez kofeinu, která se ale netěší velké oblibě, protože bývá chuťově mdlá. 

Jestliže jste si ani vy neoblíbila její chuť, vyzkoušejte náš nový kávový nápoj Cafézia. Díky svému speciálnímu složení je mnohem vhodnější alternativou běžné kávy s kofeinem. Unikátní směs bylin snižuje kyselost pražené kávy a rovněž snižuje nebo dokonce úplně odstraňuje negativní vedlejší účinky kofeinu na lidský organismus. Organické byliny jako svízel, yzop a yerba maté zvyšují kvalitu a potěšení z pití kávy a navíc podporují váš imunitní systém. 

Gurmánský požitek z kávy Cafézia si tedy v klidu mohou dopřát i těhotné či kojící ženy.

Káva Cafézia nabízí mletou i zrnkovou kávu. Podívejte se na náš sortiment kávy a vyberte si podle své chuti.

Zpět do obchodu