Objednávky od 14.4. - 23.4. budou odbaveny až po 23.4. z důvodu dovolené. Děkujeme za trpělivost!

CAFÉZIA - KÁVA PRO SPORTOVCE

Máte rádi kávu a nevíte, jestli si ji můžete dát, když si jdete zacvičit? Nebo jste profesionální sportovci a rádi byste si kávu zařadit do svého jídelníčku? V obou případech můžete. Káva a cvičení se totiž vzájemně nevylučují.

Kofein patří k nejčastěji užívaným přírodním stimulantům před sportovním výkonem. Často nahrazuje drahé fitness suplementy, protože má podobné účinky. O tom, že je káva mezi sportovci velmi oblíbená, svědčí i to, že kofein byl vyškrtnutý ze zakázaných látek a není považován za doping.

Káva před cvičením stimuluje nervovou soustavu a oddaluje únavu. Dopřejte si proto šálek zhruba půl hodiny až hodinu před cvičením, abyste její účinky využili při tréninku co nejlépe. Myslete také na to, že organismus je třeba dobře zavodnit, proto kávu doplňujte dostatkem čerstvé vody.

JAK KÁVA PŘED CVIČENÍM ÚČINKUJE?

Kofein rozproudí krev v těle, čímž budou svaly více zásobeny kyslíkem. Díky tomu zvládnete víc opakování jednotlivých cviků nebo uběhnete větší vzdálenost. Také se zvýší váš práh bolesti – při cvičení sice není vždy žádoucí jít přes bolest, nicméně díky účinkům kofeinu nebudete tolik vnímat vynaloženou námahu a vaše výkonnost se zvýší.

Kofein zrychluje metabolismus, díky čemuž spálíte při cvičení více kalorií. To je dobrá zpráva zvlášť pro ty, kteří chtějí zhubnout nějaké to kilo. Jen vždy myslete na to, v jaké formě kofein přijímáte – káva bez mléka a cukru je nejlepší volba.

Kofein také uvolňuje svaly průdušek a zlepšuje respirační systém. Po kávě se vám proto bude při cvičení lépe dýchat. Kromě toho budete i  vytrvalejší – kofein vás přirozeně nabudí a vlije vám do žil doslova příliv energie. Pustíte se do cvičení s větší chutí a odhodláním.

 

A CO KÁVA PO CVIČENÍ?

Méně známým faktem je, že i káva po cvičení vám může přinést prospěch. Všichni sportovci, ať profesionální nebo rekreační, jistě znají svalové bolesti po cvičení. Dostavují se ve chvíli, kdy jsou svaly vystaveny nadměrné zátěži. Během ní se ve svalech produkuje nadbytek kyseliny mléčné, která působí nepříjemné bolesti a křeče. Dalším důvodem bolesti po cvičení jsou mikrotrhlinky, které se tvoří ve svalových vláknech. Tuto bolest někdy považují sportovci za prospěšnou, protože při hojení těchto mikroskopických poranění sval vlastně roste, sílí a přizpůsobuje se větší námaze.

Obvykle se však snažíme svalové horečce předcházet. Ke zmírnění bolesti svalů po cvičení je třeba dodržet některá pravidla (protáhnout si svaly, mírně se vyklusat apod.), ale pomoci si můžeme i vhodně zvoleným jídlem a nápoji. Okamžitě po cvičení je třeba doplnit minerály a jednoduché sacharidy, aby se vyrovnala hladina krevního cukru. Později je vhodné doplnit i bílkoviny, které tělo potřebuje k regeneraci svalů. 

A nesmíme zapomenout také na kávu! Vědci totiž zjistili, že právě pití kávy napomáhá k rychlejší regeneraci svalů a dokáže svalovou bolest snížit téměř o polovinu!

 

NEGATIVNÍ ÚČINKY KOFEINU

Problém může nastat, pokud u vás převažují negativní účinky kofeinu nad těmi pozitivními. Kofein zrychluje srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak, což některým lidem působí obtíže a v krajním případě může vést až k infarktu. Mnoha lidem také kofein způsobuje bolesti žaludku nebo pálení žáhy v důsledku překyselení organismu. Stejně tak je obtížné  využít příznivé účinky kofeinu, pokud cvičíme navečer. Oprávněně pak můžeme mít obavy, aby nás káva na úkor regenerace nepřipravila o klidný spánek.

 

HLEDÁTE KÁVOU VHODNOU PŘI FITNESS?

Zkuste si dát místo klasické kávy naši jedinečnou směs Cafézii! Cafézia je směs kvalitní kávy Arabica a bylin, která dokáže eliminovat všechny nepříznivé účinky kofeinu. Unikátní kombinace bylin upravuje metabolismus kofeinu, a proto je velmi vhodná i pro sportovce. Můžete ji vypít před i po cvičení a nezvýší vám krevní tlak. Nepřekyseluje organismus, tudíž vám nebude dráždit žaludek. Bez obav si ji můžete vychutnat i večer po cvičení, protože vám spánek rozhodně nenaruší. Přitom si Cafézia ponechává všechny stimulační vlastnosti kofeinu a pořádně vás “nakopne” stejně jako káva klasická. 

Káva Cafézia nabízí mletou i zrnkovou kávu. Podívejte se na náš sortiment kávy a vyberte si podle své chuti. 
Zpět do obchodu