CAFÉZIA - spojení kávy a bylin

Hlavní složka pražené kávy - kofein, má několik účinků na lidský organismus. Ty příznivé zahrnují krátkodobé zvýšení dopaminu, což je neurologický transmiter, který aktivuje centrum potěšení v mozku. Díky tomu káva povzbudí naši duševní a fyzickou aktivitu. Další příznivým účinkem je schopnost antioxidace. Ta bývá užitečná při chorobách jako jsou rakovina a mrtvice. Káva je rovněž spojena s výzkumem mnoha nemocí souvisejících s mozkem jako Alzheimerova a Parkinsonova nemoc.

Někteří lidé však zjistili, že jim v dlouhodobém měřítku kofein způsobuje naopak únavu, bolesti hlavy nebo podrážděnost. Tyto stavy má na svědomí právě dopamin, jehož hladina přijetím kofeinu prudce vzrostla, ale po nějaké době opět klesá. Kromě toho může kofein i další kyseliny přirozeně vznikající při procesu pražení kávy způsobovat nevolnost, arytmii srdce nebo pocení

Cafézia proto vyvinula nový kávový nápoj, který s kávou kombinuje speciální směs bylin. Ty napomáhají zmírnit prudké účinky kofeinu a některých kyselých látek v těle. Díky snížení nebo dokonce úplné eliminaci možných vedlejších účinků těchto složek si můžete užít potěšení z pití kvalitní kávy, a zároveň čerpat benefity, které vašemu organismu tento nápoj přináší. 

 

CO VLASTNĚ CAFÉZIA OBSAHUJE?

Svízel přítula - Galium odoratum

Charakteristickou vlastností této byliny je mírný močopudný účinek, což má pozitivní vliv na čištění krve a lymfatický systém. Proto se svízeli připisují detoxikační účinky na lidský organismus a příznivé působení na stav kůže, močových cest a lymfatických uzlin. Bylinkáři tuto bylinu používají ke snížení krevního tlaku a tělesné teploty. Svízel zmírňuje záněty mandlí, jater, vaječníků a potlačuje artritické bolesti. Navíc stimuluje funkci jater a zlepšuje metabolismus a vstřebávání živin.

 

Yzop – Hyssopus officinalis

Silný výluh z listů a květů yzopu se používá při zahlenění průdušek, nosu, krku a ke zmírnění zánětu horních cest dýchacích. Zvenku se jeho účinky využívají k aplikaci na modřiny, ke zmírnění otoků a zarudnutí. Esenciální yzopový olej zvyšuje mentální koncentraci a působí jako nervové tonikum. Je také vhodný na podporu léčby nervové vyčerpanosti, úzkosti a deprese.

 

Yerba maté – Ilex paraguariensis

Yerba maté se celosvětově používá na hubnutí. Svými specifickými vlastnostmi pomáhá štěpit mastné kyseliny, podporuje trávení a tím odbourává tuk uložený v tukových buňkách. Využívá se také při fyzické a mentální únavě, depresích, revmatických bolestech a bolestech hlavy vyvolaných únavou nebo přepracováním. Yerba maté obsahuje prvky jako draslík, hořčík a mangan. Při pravidelném užívání dochází ke zlepšení přirozené bdělosti, soustředěnosti a ostražitosti bez následných nepříznivých reakcích organismu, které jsou běžně pozorované při jiných stimulantech (úzkost, bušení srdce, pocení, průjem).

 

JAK TYTO BYLINY V KÁVĚ FUNGUJÍ? 

Jak bylo řečeno, Cafézia není obyčejná káva. Vznikla jako směs pražené kávy doplněná třemi organickými bylinami - svízelem, yzopem a yerba maté. Celkově tyto byliny představují ale pouhé 2 % celkového obsahu kávy.

Úkolem těchto bylin je:

  1. a) mírně zvýšit pH - což vede k nižší kyselosti kávy při pražení a
  2. b) upravovat metabolismus kofeinu - což vede k očekávanému snížení nebo úplnému odstranění negativních účinků kofeinu.

Studie zaměřené na vliv kofeinu na lidský organismus a jeho možné nepříznivé účinky ukázaly, že přibližně 40 % osob v Severní Americe starších 40 let vykazuje určitou formu nežádoucí reakce na konzumaci kávy. 


Cafézii jsme vyvinuli právě proto, aby si ji mohli vychutnat i ti, kterým klasická káva způsobuje nepříznivé účinky. Nyní máte možnost vychutnat si kávu i pozdě večer nebo si dopřát malou vzpruhu kdykoliv potřebujete. S Cafézií se už nemusíte obávat o kvalitu svého spánku.

Zpět do obchodu